Fránya sérülés

2007.07.23. 13:14 cole

Ínhüvelygyulladás

Összefoglaló néven a lágyrész reumatizmusnak nevezett kórképek csoportjába sorolható. Ide tartoznak az inak, ínhüvelyek, nyáktömlők, szalagok, izmok, bőnyék legtöbbször túlerőltetés következtében kialakuló betegségei. A túlerőltetés, mint leggyakoribb kiváltó ok, különösen igaz az ínhüvelygyulladásokra. Leggyakrabban az alkaron, az ujjak feszítőinek ínhüvelyén fordul elő.

Vizsgálatkor, mely kivételes esetektől eltekintve egyszerű fizikális vizsgálat, a páciens fájdalomról számol be, helyileg nyomásérzékenységet észlelhet, esetleg duzzanatot tapinthatunk. Ha a gyulladásos savó elhanyagolható, mozgatáskor a képletek közti érintkezést hóropogás-szerű dörzsölés kíséri, melyet tapintáskor jól érzékelhetünk. A beteg érintett kezét ügyetlennek érzi, mozgáskorlátozottság alakul ki, jelentős fájdalom kíséretében. Nem ritka az ínhüvelygyulladásnak az a speciális formája sem, amit találóan pattanó ujjnak hívunk. Ilyenkor az érintett ujj tenyéri felszínénél a beteg behajlításkor még alig érez fájdalmat, de a pattanással kísért kiegyenesítést sokszor csak a másik kéz segítségével tudja megoldani. Az ok ilyenkor a gyulladás következtében létrejövő csomós megvastagodás az ínon. Az erős hajlító izom ugyan még átsegíti a csomót az ínhüvelyen, de a gyengébb feszítők erre már nem képesek.

Akut esetben legfontosabb a nyugalomba helyezés, melyet gipszsínnel, ma már hőre lágyuló műanyag sínnel, ezek hiányában rugalmas pólyával érhetünk el. Az esetek túlnyomó többségében elég szokott lenni az 1-2 hetes gyógyszerszedés (ún. non-steroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek), és egyidejűleg ugyanezen hatóanyagok kenőcs- ill. zseléformában való alkalmazása. Ritkán helyileg steroid injekció is szükségessé válhat, melyet minden esetben csak szakorvos adjon be! A betegség szempontjából jó hatású, s a beteg szempontjából szubjektíve is igen kellemes hatású a kenőcsökön kívül a gyulladáscsökkentő borogatás alkalmazása. A rögzítő sín eltávolítása után célszerű még a néhány hetes kímélet. 

A fentiekben említett pattanó ujjnál kis sebészeti beavatkozás is szükségessé válhat, melyet ambuláns kezelés keretében is elvégeznek.

forrás: hazipatika.hu

Szólj hozzá!

Címkék: sérülés

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszlabda.blog.hu/api/trackback/id/tr65123532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása